superfood

"Super żywność" (super food) nazwa żywności niezwykle bogatej w składniki odżywcze i korzystnej dla naszego zdrowia. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, fitozwiązków (jest ich wszystkich kilkanaście tysięcy), kwasów organicznych, aminokwasów, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest ona niskokaloryczna, nieprzetworzona i pochodzi wyłącznie z natury. Wiele składników diety, poza wartościami odżywczymi, wykazuje również dodatkowe właściwości. Gatunki zaliczane do super food posiadają kilkanaście unikatowych właściwości. Mówiąc o super żywności, nie chodzi o suplementy wielowitaminowe, czy wyciągi z egzotycznych roślin. Te nadzwyczajne produkty to: warzywa, owoce, orzechy, kiełki, trawy, algi, wodorosty morskie, nasiona, zioła. Najważniejszą jej cechą jest naturalny bilans składników odżywczych. Super food można umieścić pomiędzy zwykłą żywnością, a roślinami leczniczymi. Super żywność należy spożywać na surowo lub po lekkim przetworzeniu. W stosunku do gotowanej czy przetworzonej zawiera więcej witamin, minerałów, enzymów, niezdenaturowanych białek.

Spożywanie super żywności wzmacnia wewnętrzne mechanizmy obronne oraz naprawcze organizmu. Pozwala uniknąć, bądź zniwelować, ryzyko większości chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, choroby serca, miażdżyca, nadciśnienia, alergie, cukrzycę czy otyłości, pozwala też utrzymać równowagę w masie ciała.

Do najważniejszych produktów super żywności zalicza się: nasiona kakao, amarantusa, soczewicy, lnu, korzeń macy, kurkumy, imbiru; owoc awokado, noni, duriana, kiwi, pomidora, jabłka, aronii, borówki czarnej, żurawiny, grejpfruta; jagody goji, acai; bulwę czosnku, cebuli; trawę pszeniczną, jęczmienną; kwiat brokuła, echinacei; liść moringi, aloesu, jarmużu; korę cynamonu; orzech kokosa; miód; propolis; jogurt; spirulinę; chlorellę; kelp; nori.



Do góry strony


Copyright by AS 2014-19