witaminy

Witaminy to związki organiczne niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie są one źródłem energii, ani materiałem budulcowym; stanowią elementy enzymów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie procesów metabolicznych oraz budulcowych organizmu. Cechą charakterystyczną witamin jest niezdolność ich wytwarzania przez organizm, dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Są one potrzebne w niewielkiej ilości, jednak ich brak uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa "vita", co oznacza życie, oraz "amina", którą wprowadził polski uczony Kazimierz Funk w 1912 roku. Dzieli się je na: rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach. Do rozpuszczalnych w wodzie zalicza się: C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, natomiast rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E oraz K.



Do góry strony


Copyright by AS 2014-19