złe jedzenie

Wraz ze zmianami gospodarczymi na początku lat 90. XX wieku w naszym otoczeniu zaczęło pojawiać się coraz więcej przetworzonej żywności gotowej do natychmiastowego spożycia lub po niewielkiej obróbce termicznej. Zaczęły pojawiać się bary szybkiej obsługi jak: Mc Donalds, KFC, Burger King oferujące tak zwane śmieciowe jedzenie. Taki sposób konsumpcji zaczął nas upodabniać do społeczeństw zachodnich. Na rezultaty nie trzeba było zbytnio czekać. Polskie dzieci przodują w Unii Europejskiej jeśli chodzi o problemy z nadwagą. Osoby dorosłe w Polsce też systematycznie, jeśli chodzi o problemy związane z otyłością, doganiają swoich sąsiadów z zachodniej Europy. Z przeprowadzonych badań wynika, że co dziesiąty Polak odżywia się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Dalszymi konsekwencjami nieprawidłowego odżywiania się oprócz otyłości są problemy z układem krążenia jak nadmiar "cholesterolu", trójglicerydów w krwi oraz nadciśnienie. Rośnie też ryzyko cukrzycy, co doskonale obrazują statystyki Stanów Zjednoczonych, gdzie chorują na nią już kilkunastoletnie dzieci posiadające otyłość, kiedy choroba ta była domeną osób starszych.

Niestety coraz bardziej zanika kultura domowego przygotowywania posiłków oraz surowego spożywania żywności, które są znacznie zdrowsze niż produkty gotowe lub półgotowe powodujące rozwój chorób cywilizacyjnych.



Do góry strony


Copyright by AS 2014-19